Huomio harrastamattomiin nuoriin

Huomio harrastamattomiin nuoriin

Etusivu / Huomio harrastamattomiin nuoriin

Kuntien tulee kiinnittää huomiota erityisesti harrastamattomiin nuoriin

Kannamme huolta niistä nuorista, jotka eivät harrasta mitään, vaikka kunta tarjoaisi monia, jopa maksuttomia harrastusmahdollisuuksia. Kuntien täytyy kiinnittää enemmän huomiota harrastamattomuuden syihin, sillä noin 10 % nuorista ei harrasta mitään. Harrastamisen esteitä pitää poistaa ja harrastamattomia nuoria tukea mielekkään vapaa-ajan viettotavan löytämisessä.

Harrastus tuo sisältöä, merkitystä ja usein myös kavereita sekä perheen ulkopuolisia aikuisia nuoren elämään. Tiedämme, että toimeentulo vaikuttaa lasten ja nuorten harrastamiseen, mutta rahanpuute ei ole ainoa syy harrastamattomuuteen. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksen 2018 mukaan hyvin toimeentulevien perheiden 6–29-vuotiaista 91 % harrastaa. Perheissä, joissa joudutaan tinkimään ostoksista, saman ikäisistä 82 % harrastaa.

Kunnan järjestämä vapaa-ajantoiminta on pääosin maksutonta tai hyvin edullista. Valikoima kasvaa monissa kunnissa entisestään harrastamisen Suomen mallin myötä. Tämä on hienoa, mutta ei hyödytä niissä tapauksissa, joissa harrastamattomuuden syyt ovat esimerkiksi sosiaalisia. Meidän tulee huomioida myös yksilölliset, ei vain massojen tarpeet, ja auttaa harrastuksen aloittamisessa erityisesti niitä nuoria, jotka syystä tai toisesta eivät ole löytäneet mieluisaa tekemistä vapaa-ajalleen.

Kaikkien ei tarvitse osallistua ohjattuun harrastustoimintaan, mutta mielekkääseen ja turvalliseen vapaa-aikaan on kaikilla nuorilla oikeus.

Mitä tuumit tavoitteistamme?
Saavutettavuusseloste | Rekisteriseloste